Kos adası ile ilgili bilgiler aktarmadan önce kos adasına nasıl gidilir? buna bir bakalım. Yunanistan adalarından biri olan Kos adasına Bodrum’dan yaklaşık 45 dakika değil sadece 25 dakikalık feribotlarla geçiş yapılıyor.
Bodrum Turgutreis’ ten veya Bodrum kale limanından sabah 09.30 da kalkan feribotlar 17.30 da geri dönüş yapıyor. Merkeze doğru ilerlerken mini şehir turu yapmanız için yeşil bir trenin bekliyor olduğunu göreceksiniz.
Şehirdeki tarihi yerleri ve binaları daha yakından panoramik şekilde görmek istiyorsanız bu mini tur, kişi başı 5€ ücreti olan bu hizmeti sağlamaktadır.
Kos Adası Gezilecek Yerler
Bize yakın bir ülke olan yunanistan kos adası gezilecek yerler denilince akla ilk gelen terim Hipokrat'ın memleketi. Hani şu yemini ile meşhur, tıbbın babası!
Hipokrat meydanındaki koca ağaç Hipokrat Ağacı olarak geçiyor. Zamanında Hipokrat'ın öğrencilerine bu ağacın altında ders verdiğine inanılıyormuş.
Loziya Camii ve Defterdarlar Cami merkeze yakın yerlerden ikisi olarak bilinir. Bu iki yere hızlıca ulaşabilirsiniz. Begonviller arasından yürüyerek ulaşılabilen bu iki yer Hipokrat Ağacı'nın yakınlarında bulunmaktadır. Lozia ve Defterdar Camii Osmanlı'nın ada içinde bıraktığı izlerden biridir.
Hipokrat ın bulunduğu meydandan köprüyü geçerek Neratzia Kalesine varabiliyorsunuz. Kaleye giriş 3 Euro. Bu kaleyi Rodos şövalyeleri Osmanlı'dan korunmak için yaptırmışlar.
Turizm merkezlerinden biri olan Kos’tan; Rodos, Nisyros, Kalimnos, Leros ve Symi’ ye gitmek mümkün. Nisyros ve Kalimnosa en yakın adaların olduğu bu yerler için seferlerin sık olduğu görülmektedir.
Bu adalar dışında ayriyeten Santorini Adası’na ulaşım mevcut. 4-5 saat sürüyor bu yolculuk. Kos adasın'ın Elefteria Meydanı’nda bulunan cami, çarşı ve kiliseyi dolaşabilirsiniz.
Kos Adası Plajları
Merkezden ayrılıp kos adası plajı bölgelerine geçmek isterseniz Tigaki Köyüne geçebilirsiniz. Merkeze olan mesafesi araçla 20dk. Adada dolaşabileceğiniz bir aracınız yoksa Elefheria Meydanından kalkan otobüsler ile ulaşım sağlamanız mümkün.
Çok temiz ve beyaz kumlarla kaplı Tigaki köyünün plajı yakınlarında birkaç şirin taverna bulabilirsiniz. Kos adasından merkeze saatte bir dönen otobüsler var.
Yürüyerek gidebileceğiniz yerlerden birisi de liman bölgesine yakın olan Lambi Plajı.
Plajlar genellikle Adanın diğer tarafı Kefalos bölgesinde. En popüler plajlardan biri Paradise plajıdır.
Paradise Beach Bar'da yemek alırsanız kumsaldaki şemsiye ve şezlongları ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Ag. Stafenos plajında, kumun içinde tarihi kalıntıları göreceksiniz..
Kos Adası Arkeoloji Müzesi
Yine bir başka gezilecek yerler arasında yıllar önce kazı çalışmaları ile çıkarılan değerli eserlerin sergilendiği Kos Arkeoloji Müzesi görebileceğiniz yerden biridir. Kos merkezde birbirinden güzel tarihi eserleri görmek mümkündür.
Kos Adasında Ne Yenir?
Kos adasında bekri meze mutlaka yemelisiniz, pek çok restoranın menüsünde bulunan Bekri Meze tavuktan yapılan, bol biberli bir çeşit et yemeği.
Youvetsi kuzu etinin domatesli biri sosla pişirilmesi ve arpa şehriyesiyle beraber bir güveçe konulup üzerine Kefalotyri peyniri eklendikten sonra fırınlanmasıyla yapılan bir yemek. Tarifinden de anlaşılabileceği gibi sıcak bir yaz günü için biraz ağır ama mükemmel bir lezzet.
Kos Adasından Ne Alınır?
Adanın en zengin turistik alışveriş bölgeleri Appelou ve Ifaistou Sokakları ile Elefterias Meydanı’ndaki Belediye Pazarı ve Zia Köyü’dür.
- El yapımı el boyaması seramik ve porselen ürünler
- Deri ve saf yünden dokuma yapılmış geleneksel kışlık terlikler
- Özel tasarım takı ve mücevherler Geleneksel dokuma ve dantel el işleri Domates ve fıstık reçeli özel peynir çeşitlerini mutlaka tatmalısınız.
- Tarçın likörü (kanelada) - Acı badem likörü (sumada)
Kos adası gezi rehberi kapsamında özellikle hafta sonu tatil yapacaklar için kos adasında ne yapılır sorusunu ele alarak bilgiler aktarmaya çalıştık. Resmi web sayfamızdan borum kos feribot bileti satın alarak kos adası turları kapsamında seyahat planınıza start verebilir.